ScoreCloud

Du spelar – ScoreCloud noterar

Som medlem i SSR har möjlighet att ta del av ett exklusivt erbjudande från gruppen bakom notprogrammet ScoreCloud.

Du får 50% rabatt på första året när du registrerar dig för en årsplan.
För att ta del av erbjudandet skickar du ett mail till info@spelmansforbund.se.

Du kan testa ScoreCloud gratis och notera automatiskt med ditt instrument.
Ladda ner programmet från deras hemsida: www.scorecloud.com.

Här är ett exempel på hur man kan lägga upp noter på föreningen hemsida inför tex ett allspel. Eller som här dela en länk till my.scorecloud.com. Ex. Laggar Farfars Polska.

Titta gärna på deras videos för att se hur det fungerar, t.ex. den om ”Voice Recording” som förklarar hur man bäst noterar med t.ex. röst eller fiol.

Nedan visar ScoreClouds grundare, spelmannen Sven Ahlbäck, hur programmet kan användas:

Programmet har utvecklats starkt genom åren och är nu lätt och smidigt att använda. Vad är då ScoreCloud? Tidigare har man kanske behövt spela upp musiken på piano för att ett notprogram ska känna igen tonerna. Men med ScoreCloud kan du spela på det instrument du känner dig bekväm med.

Det första användningsområdet som Scorecloud kan vara användbart till är att göra sin egen notbok eller ”låtkomihåg” via programmet. Det är lätt att lägga upp olika mappar för att få struktur på repertoaren, något man kan göra på webbsidan my.scorecloud.com.

Efter ett tag när det börjar bli lite låtar i programmet kan du ha det med dig på spelmanslagsrepet eller spelträffen. Programmet finns också som app för smartphone där man kan hitta sina låtar och också spela in nya låtar direkt i telefonen. 

Ett annat exempel är om man tex ska leda en kurs och vill ha med sig låtarna man ska lära ut nednoterade. Då kan man spela in låt för låt i ScoreCloud (efter ett tag så lär man sig hur man behöver spela in för att programmet ska funka som bäst) och efter inspelning redigerar du låten direkt i programmet och lägger sedan upp den i en mapp.

När ni nästa gång har en stämma/spelträff kan ni lägga upp tänkta allspelslåtar på er hemsida med hjälp av programmet eller skicka låtar i notform mellan varandra.

Ytterligare en funktion är att man kan låta programmet spela upp låten och träna på att spela andrastämmor och samtidigt se och höra låten spelas. Det medför också att förmågan och förståelsen för att läsa noter och följa med i en nottext blir bättre. Du kan välja att spela mot din egen inspelning eller mot ett piano som spelar upp låten för dig. Sedan kan du spela in din stämma som du har gjort till låten direkt i programmet med ditt instrument.